4DH Technical tours en stor succes

House of EnergyFjernvarme, Nyheder

I forbindelse med fjernvarmekonferencen 4DH, som fandt sted i Nordkraft fra den 13.-14. november, har House of Energy været vært på to ekskursionsture for fagfolk inden for branchen. Turene fandt sted i henholdsvis Aalborg og Brønderslev, hvor både internationale og nationale deltagere havde mulighed for at komme med og blive klogere på nordjysk fjernvarme og med egne øjne se, hvad der gør den unik.
Line Borup, projektkoordinator inden for fjernvarme ved House of Energy, deltog på begge rundture og fortæller: ”Vi fik rigtig god feedback på muligheden for at komme ud og se, hvordan vi gør i praksis i Danmark. Det giver en helt anden oplevelse at se tingene i virkeligheden. Deltagerne stillede flittigt spørgsmål og interessen var overvældende, da deltagerne netop kunne hente inspiration inden for deres egne fokusområder”.

Fjernvarmens tur rundt i Aalborg
Mere end 60% af alle husstande i Nordjylland er forsynet med fjernvarme, og i Aalborg er man midt i transitionsfasen mod at blive 100% fri for fossile brændstoffer. Varmen produceres og udledes af Nordjyllandsværket, Reno Nord og Aalborg Portland, og turen rundt i byen bød på stop disse tre steder samt ved to forskellige pumpestationer og det nye universitetshospital. Her arbejder man nemlig på en løsning, hvor man bruger koldt vand fra Aalborg Portlands store kridtgrav til nedkøling.

”Det var en fornøjelse at fortælle om nogle af vores spændende fjernvarme-, fjernkølings- og gasprojekter i byen” fortæller Jesper Møller Larsen, Forsyningschef ved Aalborg Forsyning, som mandag var guide på turen rundt i Aalborg. ”Der var gode spørgsmål og diskussioner med kompetente folk fra hele verden, hvor især fjernvarmen stadigt spiller en større rolle i levering af grøn, sikker og billig energiforsyning” fortæller han videre.

Torsdagens besøg i Brønderslev
I Brønderslev har man netop modtaget årets fjernvarmepris for den helt unikke kombination af solenergi, biomasse og varmepumper. Kombinationen af disse tre dele er så speciel, at det 330 millioner kroner dyre projekt har fået 20 millioner kroner i støtte fra Det Energiteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprogram (EUDP). Fjernvarmeprisen uddeles en gang årligt i forbindelse med Dansk Fjernvarmes landsmøde, hvor 2000 fagfolk fra energibranchen mødes.
På ekskursionsturen til Brønderslev kunne deltagerne besøge værket, der forsyner 4.600 husstande med varme og el, og med egne øjne opleve det 27.000 kvadratmeter store solvarmeanlæg.
”Besøget ved Brønderslev Forsyning var den perfekte afslutning på to fantastiske dage på 4DH-konferencen i Aalborg. Det var meget interessant at se deres intelligente og nytænkende energisystem, som netop er relevant for os, da vi arbejder på et lignende projekt omkring udnyttelse af restvarme” fortæller en af deltagerne på turen, John O’Shea, Energy Systems Analyst ved Codema, Dublin’s Energy Agency.

Succesen gentages igen om to år
”4DH-konferencen finder sted i Aalborg igen i 2020, og allerede nu tænker vi i de baner i forhold til, hvad der kunne være relevant og interessant at vise frem for deltagerne til den tid” slutter Hanne Skovby, Områdeansvarlig for fjernvarme ved House of Energy.