Aalborg har Nordeuropas bedste kompositcenter

House of EnergyEnergi, Nyheder

I fremtiden vil meget være støbt i komposit, og vi har mere end nogensinde brug for folk, der mestrer håndværket. På Tech College i Aalborg er der uddannelsesfaciliteter i verdensklasse.

En rekonstruktion af blåhvalskæber, kanoer og modeller af vindmøllevinger.
Det er bare nogle af de ting, der bliver støbt på vindmølleoperatøruddannelsen på Tech College i Aalborg, der råder over et kompositcenter på 1200 kvadratmeter.

Kun fantasien sætter grænser for, hvad man kan skabe af komposit, som jo er et blandingsmateriale af for eksempel plastfibre og så kul-, stål-, eller titaniumfibre, siger Martin Tomra, der er faglærer på vindmølleoperatøruddannelsen.

Han var med til at starte kurser op i AMU-regi i samarbejde med Siemens Windpower i 2006. I 2012 startede det første EUD-hold op. Oprindeligt var uddannelsen rettet mod ufaglærte i vindmøllebranchen. Det er den stadig, men håbet er, at lignede uddannelser også vil få fodfæste i andre brancher.
Uddannelsen som vindmølleoperatør giver nemlig meget bredere muligheder, end hvad navnet på den indikerer.

Andre brancher kunne også have fordel af en lignede uddannelse, for komposit bruges til alt fra skraldespande, fly, både, møbler og i byggebranchen. Også kabinen i f.eks. racerbiler er af komposit, da man dermed kan fragmenteringssikre, så materialet splintres i færre stykker ved kollision, siger Steen Beyer, faglærer på vindmølleoperatøruddannelsen.

Let og stærkt 
Den stigende brug af komposit skyldes, at materialer kan skræddersys efter behov og sammensættes, så slutmaterialet både er let og stærkt på én gang.

I den ekstreme ende, så er det egenskaber, der efterspørges i rumindustrien, hvor det koster omkring 30.000 kr. pr. kilo, man sender af sted, siger Steen Beyer.

Det er også egenskaber, der efterspørges meget i forbindelse med produktion af vindmøllevinger, men mange brancher kan spare eller sparer allerede ressourcer ved at skifte traditionelle materialer som stål og beton ud med komposit. En skræddersyet løsning med komposit er stærkere og mindre modtagelig for vind og vejr, kemikalier og så videre.
I vindmølle-, fly- og skibsbranchen anvendes materialet allerede, og i byggebranchen bruges komposit i højere og højere grad.

Man kan jo lave et helt hus eller en bro i komposit, der kan modstå alt simpelthen. Fordelen er, at materialet er mindst lige så stærkt som traditionelle byggematerialer, men det er samtidig meget let. Støber man en vejbro i komposit, så kan man spare meget tid – også for bilisterne – fordi den ikke skal støbes på stedet til gene for trafikafviklingen, siger Steen Pedersen, faglærer på vindmølleoperatøruddannelsen.

De tre faglærere arbejder ihærdigt for at udbrede kendskabet til kompositcenteret og faguddannelsen som vindmølleoperatør.

Alt kan skræddersys og laves i komposit, og alt kan laves smartere, hvis man tør udfordre ”plejer”. Vi har nogle helt unikke uddannelsesfaciliteter her i Aalborg, som rigtig mange virksomheder kan bruge i forhold til at dygtiggøre medarbejdere inden for støbning, reparationer, overfladebehandling med mere, siger Steen Beyer.

Hos fagnetværket for vindenergi glæder projektleder Henrik Wadmann sig over de muligheder, kompositcenteret giver for hans medlemmer.

I Nordjylland og Danmark kan vi ikke konkurrere på prisen i forbindelse med produktion, men uddannelsesmuligheder som denne gør, at vi fortsat kan have førertrøjen på i forhold til innovation, siger han.

Fakta:

  • Uddannelsen som vindmølleoperatør tager to år, men med meritter kan den færdiggøres på halvandet år.
  • Der uddannes 20 vindmølleoperatører hvert andet år. Endnu ansættes de primært hos større vindmølleproducenter.
  • Under uddannelsen får eleverne indsigt i 3D-tegninger, materialesammensætning, støbning, overfladebehandling og reparationer.
  • Det er hovedsageligt voksne mennesker, som allerede er ansat i vindmølleindustrien, der tager uddannelsen. 10-15 procent er kvinder.
  • Uddannelsen giver de samme muligheder for at læse videre som for eksempel tømrer- og mureruddannelsen.
  • AAU og Tech College arbejder tæt sammen om at afprøve teori i praksis på kompositcenteret.