”En fin appelsin der faldt ned i min turban” – Projekt GREENs møde med Bad Seed Brewing

House of EnergyGREEN

Bad Seed Brewing er et nordjysk ølbryggeri drevet af Frederik Hector Schmidt, der har slået sig ned i det tidligere Landkær Bryggeri i Gudumholm tæt på Aalborg.

I 2019 kunne Bad Seed Brewing fejre 1 års fødselsdag. Det har været et år, hvor Bad Seed Brewing har tænkt i nye baner med henblik på at udvikle virksomheden i en mere bæredygtig retning.

Projekt GREEN – Grønt Effektivt Nordjylland , der hjælper nordjyske virksomheder med energioptimering, har hjulpet Bad Seed Brewing med at klarlægge bæredygtighedspotentialet, der kan danne grundlag for en grøn forretningsmodel.

Som virksomhedsejer er det vigtigt for Frederik at kunne indtænke og investere i bæredygtige løsninger, både fordi forbrugerne i stigende grad efterspørger det, men i høj grad også fordi bæredygtig virksomhedsdrift har stor betydning for Frederik.

Eksempelvis eksperimenterer Frederik i øjeblikket med en IPA, som vil blive brygget på europæisk humle i stedet for amerikansk:

”Amerikansk humle er rigtig godt til IPA, men jeg vil gerne lave et produkt, hvor man kun bruger europæisk humle, som jo i sidste ende reducerer flyudledning af CO2, idet man transporterer humlen fra for eksempel Tyskland”.  

Igennem en uforpligtende screening af bryggeriet er GREEN kommet med flere innovative og bæredygtige løsningsforslag, der bl.a. omhandler reduktion af vandforbruget og optimering af produktionen af øl.

Der er mange udfordringer ved produktionen af øl. Det kræver for eksempel meget energi i form af elektricitet og varme, og derudover resulterer ølproduktion ofte i store mængder vandspild, som det kan være svært at ændre på”, udtaler Frederik.

En varmtvandsbeholder med god isoleringsevne er en af de løsninger, der blev fundet gennem screeningen. En varmtvandsbeholder kan sikre, at temperaturen på vandet i produktionen kan opretholdes i længere tid, hvilket øger vandets anvendelsesgrad.

Et andet resultat af GREENs screening var en centrifuge til øl-separation, der reducerer det spild af øl, der naturligt forekommer i forbindelse med produktionen. Ved hjælp af centrifugen reduceres tabet af øl fra 18-20% til ca. 5%. Dette vil i sidste ende resultere i øget produktion og indtjening samt en betydelig reduktion af energi- og ressourceforbruget i ølproduktionen.

Samarbejdet med Projekt GREEN har givet Frederik og Bad Seed Brewing nogle gode muligheder til at realisere og investere i en mere bæredygtig produktion af øl, og som Frederik siger ”det er en fin appelsin, der faldt ned i min turban”.

GREEN har derved fået sat grøn omstilling yderligere på dagsordenen, og næste skridt for iværksætteren er at få lavet en grøn forretningsplan i samarbejde med en ekstern rådgiver.

Vil du også have energiscreenet din virksomhed og være med i Projekt GREEN?

Læs mere på house-of-energy.dk/green og kontakt Kasper eller Kristian for en uforpligtende snak.