Danmark er verdens bedste til udvikling af grønne energi-teknologier

House of EnergyEnergi, Nyheder

Ifølge rapporten Global Cleantech Innovation 2017 er Danmark nu verdens bedste land til grøn energi. Danmark får især sin topplacering på grund af store offentlige midler til energiforskning samt evnen til at omsætte udviklingen af grøn energiteknologi til kommercielle produkter, eksport, arbejdspladser og vindmøller.

I Danmark har vi længe været kendt som en nation, der sætter grøn energi højt på dagsordenen, og når det kommer til at fremme grønne energi-teknologier, så er Danmark verdens bedste. Det konkluderer en ny rapport fra miljøorganisationen WWF Verdensnaturfonden og investor-netværket og konsulentvirksomheden Cleantech Group. Danmark springer dermed fem pladser frem i forhold til sidst der blev lavet en tilsvarende opgørelse tilbage i 2014.

Derfor er Danmark bedst til grøn energi
At Danmark er verdensførende til grøn energi, skyldes i høj grad en række forskellige energi-teknologier, som vi er bedst til. Herunder er der oplistet fem gode grunde til, at Danmark er verdens bedste til grøn energi:

Vindenergi
Vindenergi spiller en afgørende rolle i fremtidens lokale såvel som globale energisystem, og Danmark har i mange år været sporet ind på vind-dagsordenen: faktisk har vi den længste vindenergi-historik i verden. Derfor kommer det næppe bag på nogen, at vindenergi er et af de områder, hvor Danmark er allerlængst fremme. Vi har således verdensførende fremstillingsvirksomheder, et stærkt og dynamisk vækstlag af underleverandører til vindmøllebranchen og vindforskning af meget høj kvalitet.

Energieffektivitet
Vi danskere er blevet bedre til kun at bruge den energi, der er nødvendig. At vi er blandt verdens bedste lande til energieffektivitet, skyldes blandt andet teknologier som LED-belysning, termostater og intelligente huse, der gør os dygtige til energieffektivitet i både bygninger og produktion.

Fjernvarme
Moderne fjernvarme er et dansk fænomen, og et helt oplagt valg til at indfri lokale og globale målsætninger om energieffektivitet. I Danmark har vi et af verdens mest veludbyggede fjernvarmenet, og vi er verdensledende på områder som fjernvarmerør, pumper, biomasseanlæg og solvarmeanlæg.

House of Energy havde i begyndelsen af juni besøg af en japansk delegation, som skulle lære mere om innovative fjernvarmeløsninger, og det forekommer ofte, at delegationer besøger Danmark for at se vores medlemmernes energiteknologier.

Bioenergi
Det sidste punkt der er medvirkende til, at vi i Danmark er verdensførende inden for grøn energi, skyldes vores evne til at udnytte gylle fra landbruget og husstandsaffald som bioenergi. Således kan vi slippe af med nogle af vores affaldsproblemer, og dette har en høj værdi i forhold til tankegangen om den cirkulære økonomi, hvor alting tænkes ind i en teknologi-kæde.

Et sikkert energisystem
Store amerikanske virksomheder såsom Apple og Facebook placerer sig glædeligt i Danmark. Dette skyldes blandt andet vores forsyningssikkerhed på 99,997 procent. Til trods for, at 50 procent af landets elforsyning vil være baseret på vindenergi i 2050 – der ikke er en stabil energikilde – så kan Danmark alligevel bryste sig af, at have et meget stabilt energisystem.