Hotmaps gør fremtidens varmeforsyning mere effektiv

House of EnergyNyheder

Hotmaps er finansieret af EU’s forsknings- og innovationsprogram Horizon2020, og har til formål at
udfylde de huller, hvor der mangler data om varme og køling. Aalborg Universitet og Aalborg Kommune er partnere i Hotmaps-projektet. For Aalborg Kommune administreres projektdeltagelsen af energiklyngen House of Energy.

Med nye data kan man overvåge det aktuelle varmeforbrug på lokalt, nationalt og regionalt niveau, hvilket giver mulighed for en mere præcis dimensionering af varmeforsyningen. Med de nye data kan der opnås markante energieffektiviseringer og besparelser gennem opgradering, renovering og udvidelse af eksisterende systemer.

Hotmaps-værktøjet
Hotmaps-værktøjet er et brugerdrevet, opensource-værktøj til varme og køling, der kan anvendes af alle byer i de 28 EU-medlemslande. Værktøjet vil støtte offentlige myndigheder, energiaktører og byplanlæggere i strategisk planlægning af varme og køling på lokalt, regionalt og nationalt niveau.

Der er opsat en langsigtet målsætning om at udfase brugen af fossile brændsler i Europas energisystem og varme og køling spiller en afgørende rolle: sektoren er ansvarlig for 51% af energiforbruget i Europa og omkring 27% af CO2 udledningen.

Værktøjet, som forventes at have en betaversion klar i starten af 2019, vil give mulighed for at gennemse et europæisk kort og finde oplysninger om rumvarme og behovet for varmt vand, CO2 udledning ligeså vel som potentialer for vedvarende forsyning som biomasse og solenergi på et rumligt opdelt niveau. Brugerne af Hotmaps-værktøjet vil kunne vælge deres regioner og geografiske interesseområder med en opløsning fra 100×100 meter til landniveau for alle 28 EU-lande.

Det nye, åbne datasæt om varme og køling, der dækker de 28 EU-medlemslande på forskellige niveauer, kan sætte fart på planlægningsprocessen af nye varme- og kølingsnet. En gruppe eksperter fra eksperter fra italienske EURAC, the Energy Economics Group fra TU Wien og tyske Fraunhofer ISI har indsamlet de nye data, hvor de er genereret i de fire sektorer: bolig, service, industri og transport.

Et omfattende resumé af dataindsamlingsprocessen blev offentliggjort i marts 2018, og Hotmaps-teamet opdaterer datasættet regelmæssigt.

Alle datasæt er tilgængelige gratis og kan downloades her.

Muligheden for at gennemse datasættene online og udforske yderligere planlægningsfunktioner vil snart være tilgængelige i værktøjets betaversion.

I øjeblikket arbejder udviklerne på planlægningsfunktionerne i værktøjskassen. Softwaren testes i de syv pilotområder, der er involveret i projektet via det europæiske netværk Energy Cities. Byerne i netværket er: Kerry County (Irland), Milton Keynes (UK), Aalborg (Danmark), San Sebastian (Spanien), Bistrita (Rumænien), Geneva (Schweiz) og Frankfurt (Tyskland).

Yderligere information:
Adgang til datasættet på: https://gitlab.com/hotmaps
Få mere at vide om Hotmaps datasæt og planlægningsværktøj: http://www.hotmaps-project.eu

Kontakt: info@hotmaps-project.eu