Kinesiske AoWei placerer stor udviklingsafdeling i Danmark

House of EnergyUncategorized

18. december 2018

Den kinesiske koncern Aowei, som er specialiseret i teknologi til fremdrift af el-drevne busser, færger, letbaner og andre køre- og fartøjer, placerer en R&D-virksomhed samt en salgs- og servicevirksomhed i Aalborg. Lokalt følger der et stort antal arbejdspladser i slipstrømmen, og samtidig styrkes området markant som energi- og IKT-hub.

Kinesiske Aowei har specialiseret sig i teknologien ”ultracaps” – en slags højkapacitetsbatteri, som meget hurtigt kan optage og afgive elektricitet og er kendetegnet af en meget lav slitage. Derfor er den velegnet til anvendelse i bl.a. transportsektoren, hvor den kan bidrage til elektrificering af køretøjer og andre transportmidler, særligt tung transport som busser, lastbiler, letbaner og færger, der har mange stop.

Udmeldingen om etableringen følger kort tid efter, at den kinesiske organisation NETC har valgt Aalborg som sit brohoved til de nordiske lande, og House of Energy er udvalgt som klyngesamarbejdspartner på energiområdet.

NETC arbejder for at fremme teknologiudvikling internationalt og repræsenterer bl.a. virksomheder, der samlet set omsætter for mere end 3.000 mia. kr. årligt og en række anerkendte kinesiske universiteter i Shanghai og den østlige del af Kina. 

Arbejdspladser og udviklingssamarbejde på vej

Når Aowei etablerer sig i Aalborg er det for at videreudvikle og teste ultracaps-teknologien, som er en af fremtidens vigtigste løsninger til bæredygtig, hurtig og sikker person- og godstransport, siger Li Hua, som er stifter og bestyrelsesformand i Aowei og fortsætter:

Vi planlægger at etablere en R&D-virksomhed og en salgs- og servicevirksomhed i Aalborg, fordi der i Aalborg er et stort potentiale i at teste ultracaps-teknologien. Det er en handlekraftig by, hvor der i forvejen er et tæt samarbejde mellem erhvervslivet og forskningsmiljøet, og så er Aalborg Universitet internationalt førende inden for energiteknologi. Afhængig afhvordan vores forretning udvikler sig, vil vi i Aalborg have behov for overhundrede medarbejdere.

Preben Birr-Pedersen, Cluster Manager i House of Energy:

– Danmark er i en grøn omstillingsproces, og det er vigtigt med nye leverandører som Aowei, der med teknik og R&D kan være med til at skabe og udvikle fremtidens løsninger. Som Danmarks energiklynge har vi i House of Energy allerede matchet vores kommende medlem Aowei med nuværende medlemmer som Danfoss, Intego og DFDS, der kan skabe nye løsninger for Danmark. Og der er flere virksomhedsmatch på vej.   

Preben suppleres af direktør i Invest in Aalborg, Catharina Vinther Engqvist:

– Vi er selvfølgelig glade for, at det er lykkedes os at tiltrække en af verdens førende virksomheder inden for ultracaps. Vi oplever i Invest in Aalborg stigende interesse fra udlandet i de grønne og energieffektive løsninger, som udvikles her i Nordjylland. Det er i høj grad et resultat af den banebrydende forskning, som foregår på Aalborg Universitet.

Universitetet har gennem årtier oparbejdet en stærk position på ingeniørområdet, særligt inden for energi, og i en nylig ranking, som MIT (Massachusetts Institute of Technology) står bag, placerede Aalborg Universitet sig på en international fjerdeplads på ingeniørområdet efter tre amerikanske universiteter. Samtidig er universitetet arbejdsplads for forskere, der i international kontekst er førende inden for energiteknologi, særligt effektelektronik.

Faktaboks

Aowei er en kinesisk teknologi- og industrikoncern, der er en af verdens førende inden for hovedproduktet ”ultracaps”. 

Ultracaps er en forkortelse for ”ultracapacitors” (på dansk: superkondensatorer) en slags højkapacitetsbatteri, der bl.a. kan anvendes til el-drevne busser, tog, færger mv. På transportområdet spås el-drevne køre- og fartøjer inden for en kort tidshorisont en kraftig vækst som forretningsområde. Derudover har ultracaps potentiale til at bidrage til løsninger på lagring af strøm fra vedvarende og fluktuerende energikilder, herunder især vindmøller og solceller.

NETC (National Eastern Tech Transfer Center) er en strategisk kinesisk organisation, der skal fremme teknologiudvikling internationalt – i praksis en sammenslutning af tusindvis af virksomheder, universiteter og offentlige organisationer. NETC er sat i verden af det kinesiske ministerium for videnskab og teknologi og Shanghais kommunale styre. NETC repræsenter 64 af de 100 største udviklingszoner i Kina, som igen repræsenterer virksomheder, der samlet set omsætter for mere end 3.000 mia. kr. årligt, og en række anerkendte kinesiske universiteter i Shanghai og den østlige del af Kina.