Nordjysk elkedelproducent lander to store ordrer

House of EnergyFjernvarme, Nyheder

Efter en årrække uden ordrer til det danske marked har House of Energy medlemmet, Inopower netop vundet to udbud på elkedler i Danmark. Det kan være starten på nye forretningsmuligheder.

Inopower der beskæftiger sig med elektrificering af energisektoren og balancering af el-nettet, har rigtigt godt fat i det udenlandske marked. Faktisk så godt at 75 % af omsætningen kommer fra eksportmarkederne, hvor Tyskland og Østrig er de største markeder. Og så har Inopower noget af en rekord. De er nemlig det firma, der har leveret den største elkedel i Europa: en 45 MW kedel til Vattenfall i Hamborg.

Det står i skarp kontrast til det danske marked, hvor der har været langt mellem ordrerne. Nu har Inopower dog vundet EU-udbuddet på leveringen af en elkedel til Nordjyllandsværket. Med elkedlen, der er på 35 MW, kan Nordjyllandsværket producere fjernvarme af grøn el i stedet for af fossile brændsler. Ligesom det giver mulighed for, at sælge ydelser på elmarkedet og derved konvertere el til fjernvarme, når der er overskydende el fra f.eks. vindmøller.

Troels Davidsen, CEO ved Inopower er ikke i tvivl om, hvorfor de vandt udbuddet:

“Inopower havde den bedste teknologi til den bedste pris så det har været enkelt for dem at vælge. Vores elkedel er designet til elmarkedet. Som producent er det vigtigt, at have specialviden om hvordan elmarkedet hænger sammen og hvordan man hjælper med at holde det i balance. Den rette teknologi og viden findes i vores elkedler. Det er ikke en hyldevare, man river ned af væggen. Vores kedler er altid designet til opgaven.” 

Om betydningen af ordreren fortæller han:

“Det er klart, at når vi får sådan en ordre i Danmark så har vi rigtig gode muligheder for at få fremtidige projekter fordi vi kan demonstrere, at vores teknologi kører ovre på Nordjyllandsværket.”

Nye forretningsmuligheder
Elkedlen til Nordjyllandsværket er ikke den eneste danske ordre. Inopower har for nyligt vundet en ordre på en 40MW elkedel til CTR, Centralkommunernes Transmissionsselskab:

“Den store tilflytning til byerne øger behovet for ekstra kapacitet til produktion af varme og derfor har de store fjernvarmeselskaber et ønske om at købe et bæredygtigt produkt, der kan understøttet et større kundegrundlag. Og her er elkedler en rigtig godt løsning. Det er en ny tendens, vi kan se”, fortæller Troels.

Der er flere grunde til at vælge en elkedel. For det første er det en god løsning, fordi den reducerer CO2-udslip og så er det et grønt produkt fordi Danmark har overskudsstrøm især fra vindmøller. For det tredje er det nemmere at få miljøgodkendt et projekt med elkedler, fordi der ikke er emissioner, støj og andre miljøpåvirkninger.

Hvis energiforsyningen bliver elektrificeret er elkedler med deres hurtige reaktionstid et vigtigt element til at balancere el-nettet:

“Når det blæser meget har man flere valgmuligheder: man kan stoppe vindmøllen, forære strømmen væk til Norge eller Tyskland eller man kan bruge det billige strøm til elkedler. Det danske marked ser lovende ud for Inopower, men lige nu venter vi spændte på hvordan afgiftsstrukturen for store elforbrugere bliver og om den politiske vilje til gennemførelse af elektrificeringen af energiforsyningen er tilstede”, slutter Troels.

Du kan læse mere om Inopower på www.inopower.dk.