“Mr. Energy” skal tegne den Nordjyske energiklynge

House of EnergyEnergi, Nyheder

Preben Birr-Pedersen, tidligere administrerende direktør i CLEAN, den nationale klynge for grøn energi og miljø, tiltrådte pr. 1. maj stillingen som cluster manager i House of Energy. Han er kendt som en af Danmarks skarpeste profiler på energiområdet og har bl.a. været med til at etablere innovationsnetværket Smart Energy.

Det er med meget stor glæde, at vi byder velkommen til Preben Birr-Pedersen, siger dekan Eskild Holm Nielsen fra det Teknisk-Naturvidenskabelige Fakultet på Aalborg Universitet. – Vi har dermed formået at trække en kapacitet tilbage til Nordjylland, som har vist, at han kan løfte opgaven, der bl.a. bliver at samle industrien, de enkelte netværk og vidensinstitutionerne. Vi glæder os derfor meget til samarbejdet.

House of Energy består af Fjernvarmeklyngen FleksEnergi, Vindklyngen Hub North, brintorganisationen Hydrogen Valley, Aalborg Universitet og NordDanmarks EU-kontor samt Erhvervshus Nord. Initiativet er støttet af Vækstforum og er et naturligt resultat af regionens styrkeposition på energiområdet, både på erhvervs- og forskningssiden.

Preben Birr-Pedersen bliver ansat i BusinessAalborg, Aalborg Kommunes erhvervsfremmeorganisation og kommer til at agere samlingspunkt og strategisk pennefører for den nyetablerede energiklynge, der er en stor nordjysk strategisk satsning. Han er en erfaren leder og klyngeorganisator og bl.a. kendt for sin økonomiske tæft, der i flere tilfælde har været bidragende til at sikre overlevelsen for grønne projekter.

Jeg ser i meget høj grad frem til at tage fat på at udvikle energiklyngen House of Energy og håber især at kunne bidrage til at samle de forskellige aktører i et samarbejde, der kommer alle parter til gavn og skaber overskud ud fra devisen, at én plus én giver tre. Jeg kan se et meget stort potentiale i klyngen, som jo består af flere projekter med nogle års erfaring, der nu vil samarbejde tættere, og jeg glæder mig til at tage fat på arbejdet ud fra min egen erfaring og personlige indgangsvinkel, som jo i den sammenhæng bliver helt ny, siger Preben Birr-Pedersen.

Målet med House of Energy er at skabe vækst og arbejdspladser til landsdelens energivirksomheder ved at styrke samarbejdet og videndelingen mellem aktører inden for energisektoren i Nordjylland, der skal kendes internationalt som et fyrtårn inden for vedvarende energi og sammenhængende energisystemer. Cluster managerens opgave bliver derfor bl.a. at tiltrække investeringer og skabe synergieffekter mellem partnere og medlemmer af netværket.

De senere år har Preben Birr-Pedersen været frontfigur og medvirket til at skabe en samlende identitet for CLEAN, som oprindeligt var en fusion af syv mindre, lokale netværk. Tidligere har han været ansat i Fredericia Kommune, Energinet.dk, ELSAM/DONG Energy, energirådgivningsvirksomheden SRC International, FN’s udviklingsorganisation UNDP og drevet egen virksomhed.