Stor japansk interesse for nordjysk fjernvarme

House of EnergyFjernvarme

House of Energy har haft besøg af en japansk delegation bestående af 12 erhvervs- og universitetsfolk, der var taget til Danmark for at høre nærmere om innovative fjernvarmeløsninger.

Den japanske delegation var i Nordjylland i to dage, hvor de udover at besøge Aalborg Varme og Dronninglund Fjernvarme også deltog i House of Energys virksomhedsseminar. Her præsenterede Kamstrup, Twin Heat, Xergi, LOGSTOR og EMD International deres virksomheder og produkter for den japanske delegation. Dette var en god anledning for japanerne til at lære mere om deres innovative fjernvarmeløsninger, men samtidig også en unik mulighed for House of Energys medlemmer til at promovere deres produkter over for japanerne, der ellers er kendt for at have et marked, som er vanskeligt at komme ind i.

Klyngetilgangen er unik for japanerne

Den unikke mulighed for vidensdeling mellem japanerne og medlemmerne af House of Energy er et resultat af et længere samarbejde mellem House of Energy og PlanEnergi, fra dansk side, og den japanske NGO Institute for Sustainable Energy Policy samt den danske ambassade i Japan. Det er således femte gang at en japansk delegation er i Danmark.

Derudover har flere medlemmer været på besøg i Japan – et besøg som House of Energy og den danske ambassade i Tokyo var med til at planlægge. House of Energys medlemmer tæller blandt andet verdensledende virksomheder, forsyningsselskaber, fjernvarmeværker og Aalborg Universitet, og denne klyngetilgang er helt unik for japanerne, forklarer Hanne Skovby, Områdeansvarlig, Fjernvarme:

”Det gør man ikke ret mange steder. Jeg har aldrig hørt om andre steder hvor de gør det så systematisk som vi gør det. I en japansk kontekst er det helt unikt. Det der er unikt ved House of Energy er, at vi har en tæt tilknytning til vores medlemmer, så vi kan facilitere arrangementer som dette”.

Japan vil udfase atomkraft og etablere fjernvarme

Fukushima-katastrofen i 2011 har været stærkt medvirkende til, at Japan vil udfase atomkraft og i stedet, blandt andet, etablere fjernvarme. Af denne årsag har japanerne fået øjnene op for nordjysk fjernvarme. I Danmark har vi et af verdens mest veludbyggede fjernvarmenet, og danske virksomheder har med snitflader til fjernvarmeindustrien en unik viden, kompetencer og produkter der bygger på en helt speciel erfaring. I Nordjylland er vi særligt kendt for at udvikle innovative fjernvarmeløsninger, og regionen er verdensledende på områder som fjernvarmerør, pumper, biomasseanlæg og solvarmeanlæg. Dette skyldes blandt andet de nordjyske fjernvarmeværker og virksomhedernes mange års erfaring med innovative løsninger inden for feltet:

”Vi er verdensmestre i fjernvarme i Danmark. Mange danskere tager det som en selvfølge, men der er ikke mange andre steder i verden, hvor man har effektiv fjernvarme. Den største udbredelse og den mest effektive fjernvarme finder man i Danmark. Derfor kan vi lære dem en masse”, slutter Hanne Skovby.